İş Başvurusu Yaparken CV Nasıl Hazırlanmalıdır?

Yurt dışında üniversite eğitimi almak öğrencilerin CV‘lerine ekleyecekleri en önemli detaylardan biridir. Çünkü, yurt dışından mezun olup iş hayatına geçtiklerinde, işverenler tarafından ön sıralarda tutulacaktır.

İş başvuruları yaparken güzel ve temiz bir CV hazırlamak, daha kolay ve daha hızlı bir sonuç almanızı sağlayacaktır. Peki güzel bir CV nasıl hazırlanır? CV hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?

CV’niz İçin Beyin Fırtınası Yapın

Öz geçmiş, çoğu kişisel bilgilerinizi, eğitim ve niteliklerinizi, iş tecrübenizi, ilgi alanlarınızı başarılarınızı, becerilerinizi ve referanslarınızı içerir.

Ayrıca deneyimli insanlar öz geçmişini başvurdukları işe göre uyarlar.

CV’nizi hazırlarken modern fakat profesyonel bir format kullanmalısınız. Bir CV için belirlenmiş format yoktur. Dahil edeceğiniz her şey size bağlıdır.

 

1 – Başvurduğunuz İşi Düşünün

Başvuru yapacağınız şirketi iyice araştırın. İyi bir CV, başvurduğunuz belirli bir işe ve şirkete göre düzenlenir. Şirketin misyonları nedir?

Bir çalışanda ne aradığını düşünüyorsunuz? Başvurduğunuz iş hangi becerileri gerektiriyor? CV’nizi yazarken aklınızda bulundurmanız gerekenler konular bunlardır.

Şirketin web sitesine göz atmanız, buna göre bir CV hazırlamanız gerekmektedir.

Şirkete göre hazırladığınız CV’ler işverenler tarafından daha çok beğenilecektir. Size dönüş yapmaları daha da kolaylaşacaktır.

 

2 – Yaptığınız İşlerin Listesini Çıkartın

Geçmişte sahip olduğunuz işlerin başlangıç ve bitiş tarihlerini CV‘nizde belirtiniz.

Ne kadar süre içerisinde o işi bitirdiğiniz oldukça önemli bir etkendir.

Hızlı ve planlı bir şekilde çalışan kişiler, şirketler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

 

3 – İlgi Alanlarınızı ve Becerilerinizi Belirtin

Benzersiz ilgi alanları ve hobiler sizi öne çıkarabilir. Hobilerinizden çıkarılan sonucun da farkında olup, bunları belirtmelisiniz.

Sizi yalnız, pasif bir insandan ziyade ekip odaklı bir birey olarak tanımlayan hobileri listelemeye çalışın. Şirketler ekip odaklı çalışan ve  gerektiğinde görev sahibi olacak kişileri tercih ederler.

Beceri olarak genellikle bilgi işlem becerileri oldukça önemlidir(WordPress, Excel, InDesign vb.). Konuştuğunuz dilleri CV’nize eklemeyi kesinlikle unutmamalısınız.

Öz Geçmişinizi Yazın

Öz geçmiş, adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve e-postanızı sayfanın en üstünde listeleyin. İsminizi, metnin geri kalanından daha büyük bir boyuta getirmek önemlidir.

Belgeyi nasıl biçimlendireceğiniz size bağlıdır.

Standart biçim, adınızı sayfanın ortasında bulundurmaktır. Ev adresiniz, kağıdın sol tarafında bir blok biçiminde listelenmelidir.

Telefon numaranızı ve e-posta adresinizi ev adresinizin altına yerleştirin. Başka bir adresiniz varsa bu adresi de kağıdın sağ tarafında listeleyin.

 

1 – Kişisel Bir Profil Yazın

Bu, CV’nizin isteğe bağlı bir kısmı olup, size daha derinlemesine bir görünüm kazandırmak için olumlu bir etkendir. Burası yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve kişisel niteliklerinizi açıkladığınız yerdir.

Özgün ve iyi yazılmış olmalıdır. “kendine güvenen”, “kararlı” gibi olumlu kelimeler kullanmalısınız. Örnek verecek olursak: “Yaz stajyeri olarak organizasyon ve iletişim becerilerini kullanacak giriş düzeyinde bir editör pozisyonu arayan coşkulu bir yeni mezun” gibi sizi farklı kılacak cümleler kurabilirsiniz.

 

2 – Eğitiminiz ve Nitelikleriniz İçin Bir Bölüm Oluşturun

Bu bölüm CV‘nizin başında olabilir veya diğer bölümlerden sonra da listeleyebilirsiniz.

Bölümlerin sırası size kalmıştır. Eğitiminizi ters kronolojik sırayla listeleyin.

Üniversite ile başlayın ve geriye doğru ilerleyiniz. Üniversitenizin adını, gittiğiniz tarihleri, not ortalamanızı listeleyebilirsiniz.

 

3 – İş Tecrübeniz İçin Bir Bölüm Oluşturun

İlgili tüm çalışma deneyiminizi listelemeniz gereken bölüm burasıdır. Şirketin adını, şirketin yerini, orada çalıştığınız yılları ve ne yaptığınızı listeleyin.

En son girdiğiniz işten başlayın ve geriye doğru sıralayın. Uzun bir iş deneyimi listeniz varsa, yalnızca başvurduğunuz işle ilgili deneyimleri koyun.

4 – Becerileriniz ve Başarılarınız İçin Bir Bölüm Oluşturun

Bu bölüm, önceki işlerinizde neler başardıklarınızı ve deneyimleriniz aracılığıyla geliştirdiğiniz becerileri listelediğiniz yerdir.

Bu aynı zamanda yayınlanmış çalışmalarınızı listelediğiniz bölümdür.

 

5 – Diğer Bilgiler İçin Bir Bölüm Oluşturun

CV‘nizde gözle görülür bir boşluk varsa veya paylaşmak istediğiniz başka bilgiler varsa, bu bölüme yerleştirin.

Bu tür bilgiye örnek verecek olursak bir anne iseniz çocuklara baktığınızı belirtebilirsiniz.

 

6 – Referanslar İçin Bir Bölüm Oluşturun

Referanslar, geçmişte çalışmış olduğunuz profesörler, önceki işverenler vb. çalışmalarınızı gören ve size verdikleri övgüleri güvenilir bir şekilde destekleyen insanlardır.

Başvurduğunuz şirket, daha önceki çalışmalarınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu referanslarla iletişim kurabilirler.

Adlarını ve iletişim bilgilerini (telefon numaraları ve e-postalar dahil) bir yere yazınız.