FORGOT YOUR DETAILS?

İspanya  veya İspanya Krallığı , Atlantik Okyanusu'nda ve Akdeniz boyunca toprak parçaları bulunan, esas olarak güneybatı Avrupa'da bulunan bir ülkedir. İspanya'nın en büyük kısmı İber Yarımadası'nda yer almaktadır; toprakları ayrıca Atlantik Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları'nı, Akdeniz'deki Balear Adaları'nı ve Afrika'daki özerk Ceuta ve Melilla şehirlerini de içerir. Ülkenin anakarası güneyde Cebelitarık ile sınırlanmıştır; güneyde ve doğuda Akdeniz; kuzeyde Fransa, Andorra ve Biskay Körfezi; ve batıda Portekiz ve Atlantik Okyanusu tarafından. 505.990 km2'lik bir alana sahip olan İspanya, Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük ikinci ülkesi ve 47.4 milyonu aşan nüfusuyla en kalabalık dördüncü AB üye devletidir. İspanya'nın başkenti ve en büyük şehri Madrid'dir; diğer büyük kentsel alanlar arasında Barselona, Valensiya, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria ve Bilbao bulunmaktadır.

Kültürel Etkileri ile Gelişmiş Bir Avrupa Ülkesi İspanya

İspanyol sanatı, müziği, edebiyatı ve mutfağı dünya çapında, özellikle Batı Avrupa ve Amerika'da etkili olmuştur. Geniş kültürel zenginliğinin bir yansıması olarak, İspanya dünyanın en fazla dördüncü Dünya Mirası Alanına sahiptir ve dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci ülkesidir. Kültürel etkisi 570 milyondan fazla İspanyolca konuşan insan sayısı ile İspanyolcayı dünyanın en çok konuşulan ikinci ana dili haline getiriyor.

İspanya gelişmiş bir ülke olarak, laik bir parlamenter demokrasi ve devlet başkanı olarak Kral VI. Felipe ile anayasal bir monarşidir. Nominal GSYİH'ya göre dünyanın on altıncı en büyük ekonomisi ile yüksek gelirli, gelişmiş bir ekonomidir. İspanya, dünyadaki sıralamada en uzun on ikinci yaşam beklentisine sahiptir bir ülkedir. Dünya çapındaki en verimli sistemlerden biri olarak kabul edilen sağlık sistemiyle sağlık hizmeti kalitesinde özellikle üst sıralarda yer almaktadır. Organ nakli ve organ bağışında dünya lideridir. İspanya, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avro Bölgesi, Avrupa Konseyi (CoE) üyesi, G20'nin fiili üyesi, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü (OEI), Akdeniz Birliği, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve diğer birçok uluslararası kuruluşun üyesidir.

Endülüsde Kurulan Müslüman Devletler

711'den 718'e kadar, Kuzey Afrika'yı Bizans İmparatorluğu'ndan fetheden Emevi Halifeliğinin genişlemesinin sonucu, İber Yarımadası'nın neredeyse tamamı Cebelitarık Boğazı'nın ötesindeki Müslüman orduları tarafından fethedildi ve Visigothic'in çöküşüyle sonuçlandı.

Abd-ar-Rahman III'ten beri halifeliğin başkenti olan Córdoba, Batı Avrupa'nın en büyük, en zengin ve en sofistike şehriydi. Bu dönemde Akdeniz ticareti ve kültürel alışveriş gelişti. Müslümanlar Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan zengin bir entelektüel gelenek ithal ettiler. O zamanın bazı önemli filozofları İbn Rüşd, İbn Arabi ve Maimonides idi. İber Yarımadası'nın Roma kültürleri, Müslüman ve Yahudi kültürleriyle karmaşık şekillerde etkileşime girerek bölgeye kendine özgü bir kültür kazandırdı.

Granada Savaşı'nın sona ermesi üzerine, Granada Nasrid Sultanlığı (1246'dan sonra İber Yarımadası'nda kalan Müslüman yönetimi) 1492'de Katolik Hükümdarların askeri gücüne teslim oldu ve o andan itibaren İspanya Krallığı'na tabii oldu.

İspanya Krallığının Güç Kazanması

1469'da, Kastilya ve Aragon Hıristiyan krallıklarının taçları, sırasıyla hükümdarları Isabella I ve Ferdinand II'nin evliliğiyle birleştirildi. Aragon ve Kastilya krallıklarının hükümdarlarının evliliğiyle birleşmesi, modern İspanya ve İspanyol İmparatorluğu'nun temelini attı, ancak İspanya'nın her krallığı sosyal, politik, yasal, para birimi ve dil açısından ayrı bir ülke olarak kaldı.

1492'de Yahudiler, Katolikliğe geçmek ile sınır dışı edilmek arasında seçim yapmaya zorlandı. Sonuç olarak, 200.000 kadar Yahudi Kastilya ve Aragon'dan sürüldü. Bunu 1493'te Aragon Sicilya'sında ve 1497'de Portekiz'de sınır dışı edilmeler izledi. İslam'ın 1502'de Kastilya'da ve 1527'de Aragon'da yasaklanmasından birkaç yıl önce Müslümanlara karşı dini hoşgörüyü garanti altına alan Granada anlaşması yapılmıştı. Sözde Hıristiyan özde Müslüman Moriskolar, Alpujarras Savaşı'ndan (1568-1571) yaklaşık kırk yıl sonra,  önemli bir kısmı sınır dışı edildi ve çoğunluğu Kuzey Afrika'ya yerleşti.

1492 yılı aynı zamanda Kristof Kolomb'un Isabella tarafından finanse edilen Deniz seyahati ile Amerikanın keşfine de denk geliyordu. Bunu birçok deniz seyahati izledi ve bu okyanuslarda birçok adanın ispanya imparatorluğunun himayesine girmesine yol açtı. Keşif Çağı olarak adlandırılan dönem, deniz ve kara keşiflerini, okyanuslar boyunca yeni ticaret yollarının açılmasını, fetihleri ve Avrupa sömürgeciliğinin başlangıcını temsil ediyordu. Metropole getirilen değerli metaller, baharatlar, lüks eşyalar ve daha önce bilinmeyen bitkiler, Avrupa'nın yerküre anlayışını dönüştürmede etkin oldu. Bu dönemde tanık olunan kültürel çiçeklenme artık İspanyol Altın Çağı olarak anılıyor. Toplumların ve imparatorlukların çöküşü ve Avrupa'dan gelen yeni hastalıklar Amerikan yerli halklarını harap ederken, imparatorluğun genişlemesi Amerika'da muazzam bir karışıklığa neden oldu. Hümanizmin yükselişi, Karşı Reform ve yeni coğrafi keşifler ve fetihler, şimdi uluslararası hukuk ve insan hakları olarak bilinen şeyin ilk modern teorilerini geliştirdi.

TOP