FORGOT YOUR DETAILS?

Slovakya resmi olarak Slovak Cumhuriyeti, bir Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan ülke. Kuzeyde Polonya, doğuda Ukrayna, güneyde Macaristan, güneybatıda Avusturya ve kuzeybatıda Çek Cumhuriyeti ile sınır komşusudur. Çoğunluğu dağlık olan Slovakya'nın 49.000 kilometrekarelik bir alanı, 5,4 milyonun üzerinde bir nüfusu barındırmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Bratislava, ikinci büyük şehri ise Košice'dir.

Slavlar, beşinci ve altıncı yüzyıllarda bugünkü Slovakya topraklarına geldiler. Yedinci yüzyılda, Samo İmparatorluğu'nun kurulmasında önemli bir rol oynadılar. Dokuzuncu yüzyılda, daha sonra Büyük Moravya'yı kurmak için Moravya Prensliği tarafından fethedilen Nitra Prensliği'ni kurdular. 10. yüzyılda, Büyük Moravya'nın dağılmasından sonra, bölge daha sonra 1000 yılında Macaristan Krallığı olan Macaristan Prensliği'ne dahil edildi. 1241 ve 1242'de Avrupa'nın Moğol istilasından sonra bölgenin büyük bir kısmı yok edildi. Bölge büyük ölçüde Macaristan Kralı IV. Bela sayesinde, Almanlar ile Slavlar, özellikle bugün orta ve doğu Slovakya'nın bazı kısımlarında önemli bir etnik grup haline geldi.

ÇEKOSLOVAKYA DÖNEMİ

1918 yılında Washington’da önde gelen Çek ve Slovak siyasetçiler Çekoslovakya ortak devletinin kuruluşunu ve Avusturya –Macaristan imparatorluğundan bağımsızlıklarını ilan ettiler. 1919’da Avusturya-Macaristan imparatorluğunun dağılmasından sonra Çekoslovakya sınırları, Saint Germain Antlaşması ve Trianon Antlaşması ile belirlendi.

1930’lu yıllarda Çekoslovakya’yı oluşturan azınlıklar politik olarak Almaya, Polonya ve Macaristan tarafından kullanışlı bir araç olarak görüldü. Bu ise bölgede yaşayan etnik Almanların Almanya’ya katılmasına izin veren 1938 Münih anlaşmasına yol açtı. Slovakya'ya daha fazla siyasi özerklik sözü verildi. Ancak bu gerçekleşmedi.

Münih Anlaşmasından sonra Nazi Almanyası, Slovakya'nın bir bölümünü ilhak etme ve bağımsızlık ilan edilmediği takdirde geri kalan bölgelerin Macaristan veya Polonya tarafından bölünmesine izin verme tehdidinde bulundu. Böylece Slovakya, Mart 1939'da Çeko-Slovakya'dan ayrıldı ve Almanya'nın talep ettiği gibi, Hitler'in koalisyonuyla ittifak kurdu. Ayrılık, tarihteki ilk Slovak devletini yaratmıştı. Jozef Tiso ve Vojtech Tuka liderliğindeki Birinci Slovak Cumhuriyeti hükümeti, Almanya'dan güçlü bir şekilde etkilendi ve birçok açıdan yavaş yavaş kukla bir rejim haline geldi. Bu arada, sürgündeki Çekoslovak hükümeti, Münih Anlaşmasını ve Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgalini tersine çevirmeye ve Cumhuriyeti 1937 sınırlarına geri döndürmeye çalıştı. Hükümet Londra'da çalışmalarına devam etti ve nihayetinde onu tanıyan ülkeler tarafından İkinci Dünya Savaşı boyunca Çekoslovakya'nın meşru hükümeti olarak kabul edildi.

Çekoslovakya  2. Dünya savaşından sonra tekrar kuruldu ve Jozef Tiso 1947 savaş suçları sebebi ile idam edildi. Yalta konferansından sonra Çekoslovakya Sovyetler birliği etkisi altına girdi ve sonrasında Varşova paktına dahil oldu. 1989 yılında Sovyetler birliğinin dağılmasından sonra Sosyalist ibaresi kaldırıldı, 1992 de ise günümüz Slovakya Cumhuriyeti kurulmuş oldu.

Slovak ekonomisi gelişmiş, yüksek gelirli bir ekonomidir ve kişi başına GSYİH 2018'de Avrupa Birliği ortalamasının %78'ine eşittir. Ülke, zenginlik ve istihdamdaki bölgesel dengesizlikleri kontrol etmekte güçlük çekiyor. Kişi başına GSYİH, Bratislava'da AB ortalamasının %188'i ile Doğu Slovakya'da %54 arasında değişmektedir. Bölgesel gelir eşitsizliği yüksek olmasına rağmen, vatandaşlarının %90'ı kendi evlerine sahiptirler.

Slovak Cumhuriyeti, sağlam bir finans sektörü tarafından desteklenen güçlü büyüme, düşük kamu borcu ve büyük iç yatırımlardan kaynaklanan yüksek uluslararası rekabet gücü ile güçlü ekonomik performans sergilemeye devam ediyor.

Slovak hükümeti, ekonominin itici güçlerinden biri olduğu için yabancı yatırımı teşvik ediyor. Slovakya, düşük ücretleri, düşük vergi oranları, iyi eğitimli işgücü, Orta Avrupa'nın kalbinde elverişli coğrafi konumu, güçlü siyasi istikrarı ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılımıyla pekiştirilen iyi uluslararası ilişkileri nedeniyle yabancı yatırımcılar için cazip bir ülkedir.  Çoğunlukla Slovakya'nın doğusundaki bazı bölgeler, birçok ekonomik ve sosyal alanda bölgesel eşitsizlikleri ağırlaştıran büyük yatırımları çekmeyi başaramadı. Doğrudan yabancı yatırım girişi 2000 yılına göre %600'den fazla arttı ve kümülatif olarak 2006'da tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 17.3 milyar dolara veya 2008'in sonunda kişi başına yaklaşık 22.000 dolara ulaştı.

TURİZM

Slovakya doğal manzaralara, dağlara, mağaralara, ortaçağ kalelerine ve kasabalarına, halk mimarisine, kaplıcalara ve kayak merkezlerine sahiptir. 2017'de 5,4 milyondan fazla turist Slovakya'yı ziyaret etti. En cazip destinasyonlar Bratislava'nın başkenti ve Yüksek Tatras'tır Ziyaretçilerin çoğunluğu Çek Cumhuriyeti'nden (yaklaşık %26), Polonya'dan (%15) ve Almanya'dan (%11) gelmektedir.

Slovakya, çoğu harabe halinde olan birçok kale içerir. En iyi bilinen kaleler arasında Bojnice Kalesi (genellikle bir çekim yeri olarak kullanılır), Spiš Kalesi (UNESCO listesinde), Orava Kalesi, Bratislava Kalesi ve Devín Kalesi kalıntıları bulunur. Čachtice Kalesi, bir zamanlar dünyanın en acımasız kadın seri katili 'Kanlı Leydi' Elizabeth Báthory'nin eviydi.

Slovakya'nın Avrupa'daki konumu ve ülkenin geçmişi nedeniyle Budapeşte, Prag ve Salzburg benzeri merkezde bulunan tarihi meydanlar Slovakya'daki hemen hemen her köy ve kasabada bulunabilir. Tarihi kiliselerin çoğu Barok tarzında inşa edilmiştir, ancak Romanesk ve Gotik mimarinin birçok örneği de vardır.

EĞİTİM

Slovakya'da eğitim 6 yaşından 16 yaşına kadar zorunludur. Eğitim sistemi, birinci seviye (6–10 yaş) ve ikinci seviye (10–15 yaş) olmak üzere iki kısma ayrılan temel eğitimi oluşturur. Öğrenim sonunda Slovakça ve matematik sorularından Monitor adlı teste tüm öğrenciler girer. İlkokulda veya lisede okuyan bir çocuğu için veliler sosyal yardım başvurusunda bulunabilirler. Onaylanırsa, devlet çocuk için temel eğitim ihtiyaçlarını sağlar. Okullar, genellikle ilkokul 1. sınıfta bulunan yabancı dil öğrenimi için kullanılan kitaplar ve defterler dışında tüm öğrencilerine kitap verirler.

Liseyi bitirdikten sonra öğrencilerin üniversiteye gitmeleri büyük ölçüde teşvik edilir. Slovakya çok çeşitli üniversitelere sahiptir. En büyük üniversite, 1919'da kurulan Comenius Üniversitesi'dir. Slovak topraklarında kurulan ilk üniversite olmasa da, halen devam eden en eski üniversitedir. Slovakya'daki çoğu üniversite, herkesin başvurabileceği kamu tarafından finanse edilmektedir. Her vatandaşın devlet okullarında ücretsiz eğitim alma hakkı vardır.

Slovakya'da özel olarak finanse edilen birkaç üniversite vardır, ancak devlet üniversiteleri sıralamada özel muadillerinden sürekli olarak daha iyi puan alır. Üniversitelerin öğrenci kabulü için farklı kriterleri vardır. Herkes istediği sayıda üniversiteye başvurabilir.

TOP