FORGOT YOUR DETAILS?

Ukrayna arması

Ukrayna arması

Ukrayna Doğu Avrupa'da bir ülkedir. Doğu ve kuzeydoğuya komşu olduğu Rusya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesidir. Ukrayna yaklaşık 600.000 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Devam eden Rus işgalinden önce, yaklaşık 41 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın en kalabalık sekizinci ülkesi idi. Ayrıca kuzeyde Beyaz Rusya ile sınır komşusudur; batıda Polonya, Slovakya ve Macaristan;  güneybatıda Romanya ve Moldova tarafından; güney ve güneydoğuda Karadeniz ve Azak Denizi boyunca uzanan bir kıyı şeridi ile sınırlanmıştır. Kiev, ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Ukrayna'nın devlet dili Ukraynaca'dır; Rusça da özellikle doğu ve güneyde yaygın olarak konuşulmaktadır.

Orta Çağ boyunca, Ukrayna toprakları erken Slav genişlemesinin ve 9. yüzyılda ortaya çıkan Kiev Rus devleti altında Doğu Slav kültürünün önemli bir merkezi haline geldi. Devlet sonunda rakip bölgesel güçlere bölündü ve nihayetinde 13. yüzyıldaki Moğol istilaları tarafından yok edildi. Bölge daha sonra Polonya-Litvanya Topluluğu, Avusturya İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya Çarlığı dahil olmak üzere sonraki 600 yıl boyunca çeşitli dış güçler tarafından taciz edildi, bölündü ve yönetildi. Kazak Hetmanate 17. yüzyılda orta Ukrayna'da ortaya çıktı, ancak Rusya ve Polonya arasında paylaştırıldı ve sonunda Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edildi. Ukrayna milliyetçiliğinin gelişmesi ve 1917'deki Rus Devrimi'nin ardından kısa ömürlü Ukrayna Halk Cumhuriyeti kuruldu. Bolşevikler, eski imparatorluğun büyük bölümünde kontrolü sağlamlaştırdılar ve 1922'de kurulduğunda Sovyetler Birliği'nin kurucu cumhuriyeti haline gelen Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni kurdular. İkinci Dünya Savaşı sırasında Ukrayna, Alman işgali ile harap edildi.

Başkent Kiev adeta paklar içerisine kurulmuş bir şehir gibidir.

Başkent Kiev adeta paklar içerisine kurulmuş bir şehir gibidir.

Ukrayna, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazandı ve tarafsızlığını ilan etti. 1996'da yeni bir anayasa kabul edildi. Euromaidan olarak bilinen bir dizi kitlesel gösteri, bir devrimin ardından 2014'te yeni bir hükümetin kurulmasına yol açtı. Rusya daha sonra tek taraflı olarak Ukrayna'nın Kırım Yarımadasını ilhak etti; ve Rus yanlılarının huzursuzluğu, Ukrayna'nın doğusunda Rus destekli ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında bir savaşla doruk noktasına ulaştı. Rusya daha sonra Şubat 2022'de Ukrayna'ya tam kapsamlı bir işgal başlattı. Rusya ile savaşın patlak vermesinden bu yana Ukrayna, Avrupa Birliği ve NATO ile daha yakın bağlar aramaya devam etti.

Ukrayna, yarı başkanlık sistemine sahip üniter bir devlettir. İnsani Gelişme Endeksi'nde 77. sırada yer alan gelişmekte olan bir ülkedir. Ukrayna, kişi başına düşen nominal GSYİH'ye göre Avrupa'nın en fakir ülkesidir ve yolsuzluk önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Ancak geniş verimli toprakları nedeniyle savaş öncesi Ukrayna dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biriydi. Birleşmiş Milletler'in kurucu üyesi olmasının yanı sıra Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü ve AGİT üyesidir. Avrupa Birliği'ne katılma sürecindedir ve NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştur.

UKRAYNA EKONOMİSİ

Kiev bağımsızlık meydanı

Kiev bağımsızlık meydanı

2021'de tarım ekonominin en büyük sektörüydü ve Ukrayna dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri idi. Ancak Ukrayna, Avrupa'nın en fakir ülkeleri arasında yer almaya devam ediyor. 2022 itibarıyla yolsuzluk yaygın bir sorun olmaya devam etti; ülke, 2021 Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde 180 üzerinden 122. sırada yer aldı ve Rusya'dan sonra Avrupa'daki en düşük ikinci sonuç oldu. 2021'de, satın alma gücü paritesine göre Ukrayna'nın kişi başına düşen GSYİH'si 14.000 doların biraz üzerindeydi. IMF, acil mali destek sağlamasına rağmen, Rusya'nın işgali nedeniyle ekonominin 2022'de önemli ölçüde küçüleceğini öngörüyordu. 2022 tarihli bir tahmin, savaş sonrası yeniden inşa maliyetlerinin yarım trilyon dolara ulaşabileceği yönündeydi.

2021'de Ukrayna'da ortalama maaş ayda yaklaşık 14.300 ₴ (525 ABD Doları) ile en yüksek seviyesine ulaştı. 2019'da Ukraynalıların yaklaşık %1'i ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Ukrayna'da işsizlik 2019'da %4,5 idi. 2019'da Ukrayna nüfusunun %5-15'i orta sınıf olarak kategorize edildi. 2020'de devlet borcu, nominal GSYİH'sının kabaca %50'si kadardı.

2021'de maden ürünleri ve hafif sanayi önemli sektörlerdi. Ukrayna neredeyse her tür ulaşım aracı ve uzay aracı üretmektedir. Antonov uçakları ve KrAZ kamyonları birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Avrupa Birliği, ülkenin ana ticaret ortağıdır ve yurtdışında çalışan Ukraynalılardan gelen havaleler ülke ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.

UKRAYNADA EĞİTİM

Bir liman kenti olan Odessa’nın sembolü Potemkin merdivenleri.

Bir liman kenti olan Odessa’nın sembolü Potemkin merdivenleri.

Ukrayna anayasasına göre, tüm vatandaşlara ücretsiz eğitime erişim hakkı verilmektedir. Devlet okullarında orta öğretim zorunludur. Devlet ve belediye eğitim kurumlarında ücretsiz yüksek öğrenim rekabetçi bir temelde sağlanır.

Sovyetler Birliği'nin bugün de devam eden tüm vatandaşlar için eğitime tam erişim vurgusu nedeniyle, okuryazarlık oranı tahminen %99,4'tür. 2005'ten bu yana, on bir yıllık bir okul programı on iki yıllık bir programla değiştirilmiştir: ilköğretimin tamamlanması dört yıl sürer (altı yaşında başlar), orta öğretimin (ortaöğretim) tamamlanması beş yıl sürer; lise daha sonra üç yıl sürer. 12. sınıftaki öğrenciler, okul bitirme sınavları olarak da adlandırılan Devlet sınavlarına girerler. Bu testler daha sonra üniversiteye kabul için kullanılır.

1661'de kurulan Lviv Üniversitesi en eski Ukrayna Üniversitesidir. 19. yüzyılda Harkiv (1805), Kiev (1834), Odesa (1865) ve Çernivtsi'deki (1875) üniversiteler olmak üzere daha fazla yüksek öğretim kurumu kurulmuştur. Profesyonel yüksek öğretim kurumlarının sayısı, örneğin: Nizhyn Tarih ve Filoloji Enstitüsü (ilk olarak 1805'te Yüksek Bilimler Spor Salonu olarak kurulmuştur), Kharkiv'de bir Veterinerlik Enstitüsü (1873) ve bir Teknoloji Enstitüsü (1885), Kiev'de bir Politeknik Enstitüsü (1898)  ve Katerynoslav'da bir Yüksek Madencilik Okulu (1899). Bunu Sovyet döneminde hızlı bir büyüme izledi. 1988'de yüksek öğretim kurumlarının sayısı 850.000'den fazla öğrenciyle 146'ya yükseldi.

TOP