
Türkiye’de bile tıp okumak pek çok öğrenci için oldukça zorlayıcı iken, yurt dışında tıp okumanın daha zor olduğuna dair bir yanlış inanç var. Oysa Türkiye’de lise eğitimini tamamlamış olan öğrenciler, gerekli şartları sağladıkları sürece yurt dışında tıp eğitimi alabilirler ve bu o kadar da zor değil. Yalnızca ne yapmanız gerektiğini biliyor olmanız gerekiyor. Peki yurt dışında tıp nasıl okunur ve avantajları nelerdir? Bu konu hakkında tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…
Yurt Dışında Tıp Nasıl Okunur?
Yurt dışında tıp eğitimi alabilmek için öncelikle gerekli yeterliliklere sahip olmak gerekir. Burada öncelikli sahip olmanız gereken yetenek, ileri seviyede bir dil bilgisidir. El ve parmak becerisi, kolay iletişim kurma yeteneği, problem çözebilme yetisi gibi konuları saymaya gerek bile yok… Bunlar zaten tıp okumak isteyen her öğrencide mutlaka bulunması gereken özellikler.
Yurt dışında tıp eğitimi veren üniversitelerin kabul şartları ve başvuru tarihleri genellikle birbirinden farklıdır. Tüm öğrencilerin İngilizce dil yeterliliklerini IELTS ve TOEFL gibi sınavlarla belgelemeleri gerekir. Aynı zamanda lisans programlarına katılmak için hangi ülkede okursanız okuyun bazı kabul sınavlarına girmeniz gerekir.
Bu sınavlar Kanada ve Amerika için MCAT, İngiltere için BMAT ve İtalya içinse IMAT olarak adlandırılır. Bu süreçte en önemli konulardan biri de motivasyon mektubudur. Öğrencilerin neden bu bölümü okumak istediklerini ve gelecek planlarını söz konusu motivasyon mektubunda eksiksiz bir şekilde açıklamış olmaları gerekir. Motivasyon mektubu en az girilecek olan kabul sınavı kadar büyük bir öneme sahiptir.
Yurt Dışında Tıp Okumanın Avantajları
Yurt dışında tıp okumanın hem diğer bölümlere, hem de Türkiye’de tıp okumaya oranla çok büyük avantajları bulunuyor. Elbette bu durum hiçbir zorlukla karşılaşmayacağınız anlamına da gelmiyor. Yani bu zorluklarla mücadele edebildiğiniz ölçüde bu avantajların tadını çıkarabilirsiniz. Söz konusu avantajlar ise şu şekilde:
-
- Yurt dışında özellikle bir Avrupa Birliği ülkesinden mezun olursanız, mavi diploma sahibi olursunuz. Mavi diploma da sizin Türkiye de dâhil olmak üzere dünyanın her noktasında doktorluk yapmanıza olanak tanır.
- Kendi istediğiniz hayata sahip olmak ve yüksek standartlarda bir yaşam inşa etmek için önünüzde neredeyse hiç engel olmayacak.
- Uluslararası bir ortamda eğitim alacağınız için, bir yandan dilinizi, bir yandan vizyonunuzu geliştirir ve aynı zamanda son derece başarılı bir özgeçmişe sahip olursunuz.
- Bir Avrupa Birliği ülkesinde okuduğunuzda Schengen vizesine sahip olursunuz. Bu da, tüm Avrupa ülkelerini vize olmadan, sınırsız ve özgür bir şekilde gezebileceğiniz anlamına gelir.
- Mezun olduktan sonra Avrupa’da staj yapma ve aynı zamanda yeni bir kariyere başlama imkânı yakalarsınız. Söz konusu durum Türkiye’deki hemen hemen hiçbir üniversite için geçerli değildir.
- Düşük yaşam giderleri ve eğitim masrafları ile bütçenize uygun bir yaşam sürebilirsiniz.
Tüm bu avantajlara sahip olmak için yapmanız gereken tek şey gerekli koşulları yerine getirmek, cesur davranmak ve atmanız gereken adımları çekinmeden atmak…
Yurt Dışında Nerede Tıp Eğitimi Alınır?
Yurt dışında tıp alanında eğitim alınabilecek çok sayıda ülke var fakat bunlardan 5 tanesi özellikle öne çıkıyor. Bunlar Amerika, Kanada, İngiltere, Polonya ve Macaristan. Bu ülkelerde alınacak olan tıp eğitimi ile ilgili detaylar ise şu şekilde:
Amerika: Tıp eğitimi 4 yıl sürer. Herhangi bir uzmanlık almak isterseniz, uzmanlık eğitimleri de 1 ila 4 yıl arası sürmektedir. Amerika’ da tıp eğitimi alabileceğiniz en prestijli üniversiteler ise Harvard, Stanford ve John Hopkins üniversiteleridir.
İngiltere: Dünyanın en iyi tıp fakültelerinin İngiltere’de bulunduğu söylenebilir. Burada tıp eğitimi yaklaşık olarak 6 yıl sürmektedir. Hemen hemen her alanda uzmanlık alınabilir. En prestijli üniversiteler ise Oxford, Cambridge ve Imperial College London üniversiteleridir.
Kanada: Kanada’da lisans eğitimi almak istediğiniz eğitimin içeriğine göre 3 ila 5 yıl arasında sürmektedir. En prestijli üniversiteler ise Toronto, McGill ve British Columbia üniversiteleridir.
Polonya: Polonya’da tıp eğitimi almak için öğrencilerin lisede fen eğitimi almış olmaları gerekiyor. Aynı zamanda eğitim dili de Lehçe. Polonya’da lisans eğitiminin süresi ise 6 yıl. Polonya’da tıp okunabilecek en prestijli üniversiteler Varşova, Wroclaw, Poznan ve Jagiellon tıp üniversiteleri.
Macaristan: Macaristan tıp eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerden biri. Ülkenin en çok tercih edilen üniversiteleri ise Peç, Szeged ve Semmelweis üniversiteleri.
Bu üniversiteler ile gerekli bağlantıları kurmak belki tek başınıza zor olabilir. Fakat bir danışmanlık şirketi ile çalışarak kabul sürecinizi hızlandırmanız da mümkün. Siz de bu konuda bir destek almak isterseniz, hemen iletişim kanallarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.