Niyet Mektubu (Motivation Letter) Nasıl Hazırlanır?

Niyet mektubu (Motivation Letter) bir üniversite başvurusu yaparken sunmamız gereken evraklar arasındadır. Okumayı tasarladığınız okulu hangi gerekçelerle istediğinizi iyi bir şekilde ortaya koymalı, sizi kabul etmeleri için ikna edici bir dil kullanmalısınız. Sıklıkla niyet mektuplarında klişe tarzda ifadelere yer verir öğrenciler. Çok önemli bir belge olmadığı, formalite olarak konulduğu, kopyala yapıştır ifadelerin yeterli olacağı düşünülür. Bu şekilde hazırlanan bir niyet mektubu istenen neticeye ulaştırmaz. Okul kabulü alsanız bile vize aşamalarında sorun yaşamanıza da neden olabilir. Özellikle bu programı neden seçtiğinizi ifade etmemek ret gerekçelerinin en yaygın nedenidir. Sadece üniversite adını vermek yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda okul programı hakkında bilgi sahibi olmalı ve birçok üniversiteye başvuru yapıyor iseniz hepsine ayrı ayrı uyarlıyor olmanız gerekmektedir. Aynı niyet mektubunu her okula göndermek, başvuru değerlendirme ekibi tarafından fark edilecektir. Niyet mektubu bir, iki denemeden sonra veya kısa bir sürede özensiz yazılabilecek bir mektup değildir. Belirli araştırmalar ve okumalar yaptıktan sonra aldığınız notları ve tasarladığınız öznel düşünceleri kâğıda dökerek ve yazdıklarınızı en az 7-8 defa gözden geçirip ekleme ve düzenleme yaparak sonuçlandırılmalıdır.

İyi açıklanmış niyet, alınan notlardan ve edinilen deneyimlerden daha değerli olabilir. Yeni bilgiler edinmek ve becerilerinizi geliştirmek için istekli olduğunuzu gösterir. Başvuru yapmak istediğiniz programa katılmak istediğinizi gösterir. Motivasyon kaynağınız, kişisel deneyimler veya takip etmeyi sevdiğiniz belirli ilgi alanları olabilir. Mümkünse çok uzatmadan ve okuması ilginç olabilecek bir amaç bir hikâyesi yazın ve başvurduğunuz programa uygun olduğundan emin olun.

İyi bir niyet mektubunda olması gerekenler şunlardır;

  1. Hitap edeceğiniz kişinin adını yazın. Yetkili isimler ve üniversite admission ekibi detayları genellikle okulun web sitesinde paylaşılır.
  2. Neden bu bölümü seçtiniz, hangi kişisel deneyimler ve ilgi alanları sizi bu programda okumak için motive ediyor, alana olan ilginiz nasıl gelişti gibi sorulara cevaplar veriniz.
  3. Programda ilginizi çeken nedir, belirtiniz.
  4. Önceki bölümünüz ile şu an okuduğunuz bölüm ilişkisi net olarak ortaya konulmalıdır.
  5. İş geçmişinde konu ile ilgili deneyiminiz var mı?
  6. Kariyer hedefleriniz nelerdir? Kariyer hedefleriniz ile seçtiğiniz program ve üniversite arasındaki bağlantılar nelerdir? Bu okulun sizi kariyer hedeflerinize taşımada katkısı neler olacaktır?
  7. Program, becerilerinizi ve bilginizi daha da geliştirmenize nasıl yardımcı olacak?

Neden bu programı almaya uygunsunuz? Hâlihazırda hangi becerilere sahipsiniz? Programa dâhil olmanızdan üniversite / diğer öğrenciler nasıl yararlanacak? Bu sorulara cevap verilmelidir.

 

Bir sonuçla bitirmeyi unutmayın (‘Sonuç olarak, X programına verimli bir şekilde katkıda bulunacağımdan ve bunun bilgi ve becerilerimi, kişisel gelişimimi ve akademik hayatımı genişletmek için harika bir fırsat olacağından eminim. Başvurumu dikkate aldığınız için teşekkür ederim, yanıtınızı dört gözle bekliyorum.’)

İyi bir niyet mektubunda olmaması gerekenler de şunlardır;

  1. “Çocukluğumdan beri bilimi seviyordum” gibi klişe ifadeler kullanmayınız.
  2. Asla copy-paste yapmayın. İnternetten kopyalanmış niyet mektupları başvurunuzu olumsuz etkileyecektir. Çünkü genellikle okullar daha önceden yazılmış metinleri tarayıp karşılaştırabilen uygulamalar kullanmaktadırlar.
  3. Her başarınızı ve sertifikanızı eğer okumak istediğiniz bölüm ile doğrudan ilgili değilse ortaya koymayın. Kendinizi ifade ederken aşırıya kaçmayın. Becerilerinizi de hafife almayın. Doğru dengeyi bulmaya çalışın.
  4. Kibirli bir dil kullanmaktan kaçının ve kendinizi ifade ederken aşırıya kaçmak sizi güçlü olmak yerine daha çok çaresiz gibi gösterebilir.

Tüm bu hususlar dikkate alındığında başvuru aşamasında yararınıza kullanılacak bir niyet mektubu oluşturulabilecektir. Yine de işini şansa bırakmak istemeyenler bir danışmanlık şirketinden profesyonel bir yardım alabilirler.