Günümüzde, Türkiye’deki fakültelerde bulunan tüm programları yurt dışında da okumak mümkün. Hatta öyle ki, Türkiye’de var olmayan bölümler bile yurt dışında okunabiliyor. Türkiye’de yaşayan öğrencilerin yurt dışında okumak için en çok tercih ettiği bölümlerden biri de hukuk. Fakat her ülkenin hukuk sisteminin farklı olmasından kaynaklı olarak bazı soru işaretleri olabilir. Peki, yurt dışında hukuk okumak için ne yapmak gerekir? Hukuk alanında eğitim veren dünyanın en prestijli üniversiteleri hangileri? Bu yazımızda sizler için yurt dışında hukuk okumak ile ilgili tüm merak edilenleri araştırdık…
İçerik İndexi
Yurt Dışında Hukuk Okumak İçin Yapılması Gerekenler
Yurt dışında herhangi bir bölüm okumak ve hukuk okumak arasında bazı farklar bulunuyor. Her ülkenin yasaları birbirinden farklı olduğu için, mezun olduktan sonra bir başka ülkede hemen avukatlık yapmaya başlamak mümkün değil. Yani örneğin Almanya’da hukuk okuduktan sonra Türkiye’de avukatlık yapmak isterseniz, bunun için Türkiye’de ayrı bir eğitimden geçmeniz gerekir. Aynı zamanda bir hukuk eğitimi almak istediğinizde, her ülkenin hukuk sisteminin farklı olmasından dolayı girilmesi gereken sınavlar da farklılık göstermektedir. Bir diğer yandan yine gideceğiniz ülkeye göre hazırlamanız gereken belgeler ve başvuru tarihleri de değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden hazırlıklara en az 1 yıl öncesinden başlamakta fayda var. Evrakları eksiksiz şekilde hazırlamak ve başvuruyu erken şekilde tamamlamak sizi bir adım öne çıkarabilir.
Yurt Dışında Okumak İçin Hazırlanması Gereken Belgeler ve Koşullar
Yurt dışında hukuk eğitimi almak isteyen öğrencilerin hazırlaması gereken evraklar ve koşullar farklılık gösterse de, genellikle istenen koşul ve belgeler şu şekildedir:
- Yurt dışında hukuk okumak için bir lisans programına kayıt olacaksanız, not ortalamasının en az 2.0 olması gerekmektedir. Yani not ortalamanız ne kadar yüksek olursa, prestijli üniversitelere girme şansınız da o kadar yüksek olur.
- Lise diploması.
- İngilizce yeterliliği kanıtlamak için IELTS notunuzun en az 6.5 ve TOEFL notunuzun da en az 80 olması gerekmektedir. Bazı üniversiteler öğrencilerinin seviyesine göre 1 yıl boyunca dil eğitimi vermektedir.
- Bazen üniversitelerde yeterlilik durumunuzu kanıtlamak adına bazı testlere girmeniz istenebilir. İngiltere’de Cambridge ve Oxford’da bu sınav LNAT, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde ise LSAT olarak adlandırılmaktadır.
- Niyet mektubu. Bu niyet mektubunu eğitim almak istediğiniz üniversiteye yönelik olarak yazmalısınız. Mektup içerisinde bu bölümü okumak istemenizdeki amacı ve gelecek planlarınızı aktarmanız gerekir.
- Bazı üniversiteler 1 ya da 2 adet öğretmenden alacağınız referans mektubu isteyebilirler.
Her ne kadar genel hatlarıyla bu belgeler isteniyor olsa da, hem ülkeye göre, hem de üniversiteye göre bu belgeler farklılık gösterebilir.
Yurt Dışında Nerelerde Hukuk Okunur?
Bugün hukuk eğitimi denildiği zaman elbette ilk akla gelen ülke İngiltere. Hukuk alanında dünyanın en prestijli üniversiteleri İngiltere’de bulunuyor. Bu alanda İngiltere’yi takip eden ülke ise Amerika. Tüm dünyada hukuk alanında en başarılı ilk 5 üniversiteyi şu şekilde listelemek mümkün:
- Harvard Üniversitesi
- Cambridge Üniversitesi
- Oxford Üniversitesi
- Yale Üniversitesi
- Stanford Üniversitesi
Elbette bu üniversitelere girme şartları oldukça zordur ve her yıl Türkiye’den çok az öğrenci bu üniversitelerde eğitim almaya başlamaktadır. Bu üniversiteler dışında aynı zamanda Bologna Üniversitesi, Pantheon-Sorbonne Üniversitesi, Stockholm Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi de prestijli üniversiteler arasında gösteriliyor.
Yurt Dışında Hukuk Okumak ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerin dışında, yurt dışında hukuk okumakla ilgili bazı önemli noktaları bilmeniz yararınıza olacaktır. Bu önemli noktaları da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lisans eğitimi genellikle 4 yıl sürer. Eğitim tamamlandıktan sonra 1 yıl staj yapılmalıdır. Dil yeterliliği olmayan öğrenciler 1 sene hazırlık sınıfında okurlar ve böylelikle eğitim toplamda 6 yıla ulaşmış olur.
- Denklik alabilmek için YÖK sitesinden denklik başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvurunuz onaylanırsa denklik sınavına girebilirsiniz.
Eğer hukuk eğitimini yurt dışında almak isterseniz, bu süreci tek başınıza yönetmektense profesyonellerle çalışmak çok daha faydalı olacaktır. Çünkü profesyonel bir hizmet veren danışmanlık şirketleri evrakların hazırlanmasından niyet mektubunun yazılmasına, okulla yapılacak olan yazışmalardan yurt dışına çıkış ve konaklama sürecine kadar tüm işlemleri sizin için yönetir. Eğer siz de bir yurt dışı eğitim süreci başlatmak ve bu süreç hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, hemen bize ulaşabilirsiniz.