Litvanya, resmi olarak Litvanya Cumhuriyeti, Avrupa'nın Baltık bölgesinde bir ülkedir. Üç Baltık devletinden biridir ve Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Litvanya, kuzeyde Letonya, doğuda ve güneyde Beyaz Rusya, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile kara sınırlarını paylaşır. Batıda Baltık Denizi'nde İsveç ile deniz sınırı vardır. Litvanya, 2,8 milyon nüfusa sahip 65.300 km2’lik bir alanı kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Vilnius'tur; diğer büyük şehirler Kaunas ve Klaipėda'dır. Litvanya’da konuşulan dil Litvanca, Baltların etno-dilbilimsel grubuna aittir ve yaşayan birkaç Baltık dilinden biridir.
Binlerce yıl boyunca Baltık Denizi'nin güneydoğu kıyılarında çeşitli Baltık kabileleri yaşadı. 1230'larda Litvanya toprakları Mindaugas tarafından birleştirildi ve kral oldu, 6 Temmuz 1253'te Litvanya Krallığı'nı kurdu. 14. yüzyıl sıralarında Litvanya; Avrupa'nın en geniş sınırlarına sahip devletlerinden biriydi, o dönemde; Belarus, Ukrayna, Polonya ve Rusya'nın bir bölümü Litvanya Büyük Dükalığı'nın egemenliğindeydi. Polonya ve Litvanya, 1569'daki Lublin Birliği'yle yeni bir devlet olarak Polonya-Litvanya Birliği'ni oluşturdu. Bu birleşmeden iki yüzyıl sonra 1772 ile 1795 yılları arasında bu ittifak bozulmaya başladı. Litvanya'nın toprakları Rus İmparatorluğu'nun eline geçti.
1.Dünya Savaşı'nın sonrasında ülkede bağımsızlık hareketleri başladı. 16 Şubat 1918'de ülkede ulusal egemenlik bildirisi yayınlandı. 1940'tan başlayarak Litvanya; Sovyetler Birliği ve Nazi Almanyası'nın etkisine girdi. Ülke, 1944'te II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası'nın egemenliğinden sıyrıldı. Böylece ülkede yeniden Sovyet egemenliği başladı. 11 Mart 1990'da yayınlanan ulusal bir deklarasyonla Litvanya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığını açıkladı ve bağımsızlığını ilan etti.
Uluslararası finans araştırmalarına göre Litvanya, Avrupa'nın en hızlı gelişen ekonomilerinden birine sahiptir. Litvanya; NATO, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği'ne üyedir. Ülke, Avrupa Birliği'ne 21 Aralık 2007'deki Schengen Anlaşması'yla tam üye olmuştur. 2009'da, Vilnius Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Tarihte "Litvanya" ismine ilk rastlanılan tarih olan 1009 yılının bininci yıl dönümü, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır. 1 Ocak 2015'te Euro resmi para birimi olarak benimsenmiş ve Eurozone'a dahil olan 19. ülke olmuştur.
Litvanya'nın Coğrafyası
Litvanya, Avrupa'nın Baltık bölgesinde yer almaktadır ve 65.300 km2'lik bir alanı kaplamaktadır. 53° ile 57° N enlemleri arasında ve 21° ile 27° E boylamları arasında yer alır (Kuron Dili'nin bir kısmı 21°'nin batısında yer alır). Yaklaşık 99 kilometre kumlu kıyı şeridine sahiptir, bunun yalnızca yaklaşık 38 kilometresi diğer iki Baltık ülkesinden daha az olan açık Baltık Denizi'ne bakar. Sahilin geri kalanı Curonian kum yarımadası tarafından korunmaktadır. Litvanya'nın başlıca sıcak su limanı Klaipėda, güneyde Kaliningrad'a kadar uzanan sığ bir lagün olan Kuron Lagünü'nün dar ağzında yer alır. Ülkenin en büyük nehri olan Nemunas Nehri ve bazı kolları uluslararası nakliye taşımacılığı için kullanılmaktadır.
Litvanya, Kuzey Avrupa Ovası'nın kenarında yer alır. Manzarası, son buzul çağının buzulları tarafından yumuşatılmıştır, ılımlı ovalar ve yüksek arazilerin bir kombinasyonudur. En yüksek noktası, ülkenin doğusundaki 294 metredeki Aukštojas Tepesidir. Arazide çok sayıda göl (örneğin, Vištytis Gölü) ve sulak alanlar bulunur ve karışık bir orman bölgesi ülkenin %33'ünden fazlasını kaplar. Drūkšiai, Litvanya'daki en büyük göl, Tauragnas en derin, Asveja ise en uzun göldür.
Litvanya'nın turizmi
2016 istatistikleri, yabancı ülkelerden 1,49 milyon turistin Litvanya'yı ziyaret ettiğini ve ülkede en az bir gece geçirdiğini gösterdi. En fazla turist Almanya (174.800), Beyaz Rusya (171.900), Rusya (150.600), Polonya (148.400), Letonya (134.400), Ukrayna (84.000) ve Birleşik Krallık'tan (58.200) geldi.
Seyahat ve Turizmin ülke GSYİH'sına toplam katkısı 2.005,5 milyon Avro, 2016'da GSYİH'nın %5,3'ü idi ve 2017'de %7,3 artarak ve yılda %4,2 artarak 3.243,5 milyon Avro'ya, GSYİH'nın %6,7'sine ulaşacağı tahmin ediliyor. 2027. Sıcak hava balonu, Litvanya'da, özellikle Vilnius ve Trakai'de çok popülerdir. Bisiklet turizmi, özellikle Litvanya Sahil Bisiklet Yolu'nda büyüyor. EuroVelo rotaları EV10, EV11, EV13 Litvanya'dan geçer. Bisiklet parkurlarının toplam uzunluğu 3769 km'dir.
Nemunas Delta Bölge Parkı ve Žuvintas biyosfer rezervi, kuş gözlemciliği bakımından kayda değer ziyaret yerlerindendir.İç turizm de giderek artmaktadır. Şu anda Litvanya'da 1000 kadar turistik yer vardır. Turistlerin çoğu büyük şehirleri (Vilnius, Klaipėda ve Kaunas), Neringa, Palanga gibi sahil beldelerini ve Spa kasabaları – Druskininkai, Birštonas'ı ziyaret ederler.