Almanya fırsat kartı, ilk kez 2022 yılının eylül ayında Almanya’daki iş gücü açığını kapatmak amacıyla tanıtılan uygulamadır. Özellikle Türkiye’de fazlasıyla ilgi gören bu uygulama, Almanya’ya işgücü desteği sağladığı gibi yurtdışından Almanya’ya iş bulma amacıyla gelenlere cazip fırsatlar sunuyor. Almanya hükümetinin bu uygulamayı yasalaştırmasındaki en temel neden ise ülkedeki yaş ortalamasıdır. Gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan ve sahip olduğu sanayi üretimi ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasında bulunan Almanya, nitelikli işgücü açısından ise olması gereken seviyede değildir. Özellikle yaşlanan nüfus, ülkede birçok farklı meslek alanında önemli ölçüde işgücü ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Almanya fırsat kartı uygulaması da tamamen bu işgücü gereksinimine odaklanarak, Almanya’da çalışmak isteyenlere son derece cazip fırsatlar sunuyor.
Almanya fırsat kartı ya da bir diğer adıyla Chancenkarte, Almanya devleti tarafından ülke içindeki işgücüne duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla yurtdışından nitelikli işgücü transferi yapılmasına izin veren bir uygulamadır. Ülkedeki nitelikli işçi açığını kapatmaya yönelik bir işleve sahip olan Chancenkarte, bu fırsattan yararlanmak isteyenlere ülkeye giriş yaptıktan sonra istihdam olanaklarından faydalanabilme fırsatı vadetmektedir.
Chancenkarte uygulaması ile birlikte Almanya hükümeti, nitelikli işgücü açığını kapatmayı hedefliyor. Bununla birlikte başta Türkiye vatandaşları olmak üzere dünyanın farklı noktalarından birçok kişi ise Almanya’daki bu iş fırsatlarından faydalanma arzusundadır. Bu doğrultuda Almanya fırsat kartı ile Almanya’ya yasal yollarla giriş yapmak ve iş fırsatlarından faydalanmak mümkündür.
İçerik İndexi
Almanya Fırsat Kartı Şartları
Almanya fırsat kartı şartları, önceden belirlenen bir puan sistemi ile işler. Bununla birlikte bazı kriterleri karşılayan adaylar temel olarak önceliklidir. Bu kriterler şu üç başlık altında toplanmıştır:
- Yaş
- Mesleki tecrübe
- Dil becerileri
Söz konusu kriterlerin karşılanması halinde Chancenkarte başvurusu yapmak ve başvuruya paralel olarak Almanya’nın sağladığı istihdam olanaklarından faydalanmak mümkündür.
Bununla birlikte Chancenkarte fırsatlarından faydalanmak için sadece bu şartların karşılanması gerekli değildir. Aynı zamanda önceden belirlenen puanlama sistemi kapsamında sınırın aşılması durumunda da Almanya’da iş imkanlarından faydalanılabilir. Chancenkarte uygulamasında puan sisteminde puanlama sürecini belirleyen birçok farklı faktör vardır.
Yaş
Almanya fırsat kartı şartları kapsamında en önemli kriter yaştır. Nüfusunun yaşlanmasına bağlı olarak nitelikli işgücü problemi yaşayan Almanya, gençlere öncelik vermektedir. Bu doğrultuda 35 yaşını doldurmamış kişiler Chancenkarte başvurusunda bulunması halinde 3 puan kazanır. 35-40 yaş aralığında olanlar için belirlenen puan ise 2’dir.
Mesleki Tecrübe
Mesleki Chancenkarte fırsatından faydalanabilmek adına en önemli belirleyicilerden biridir. Bununla birlikte Türkiye’den başvuru yapan adayların mesleki tecrübelerini SGK kaydı ile kanıtlamaları gerekir. Bu doğrultuda adayların uzman olduklarını belirttikleri alanda son 5 yıl içerisinde en az 2 yıl olmak kaydıyla SGK’lı olarak çalışmaları gerekmektedir.
Puanlama sistemi içerisinde ise mesleki deneyim; son 7 yıl içerisinde 3 yıl ise 3 puan, son 5 yıl içerisinde 2 yıl ise 2 puan şeklindedir. Başvuru esnasında mesleki tecrübe SGK dökümü ile kanıtlanmalı ve adayın ilgili alanda uzman olduğunu ispatlaması gerekir.
Dil Becerileri
Almanya fırsat kartı şartları arasında bir diğer önemli belirleyici ise dil becerileridir. Bu uygulamada özellikle Almanca bilgisine sahip olan adaylar avantajlıdır. Fakat C1 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olan adaylar da puanlama sistemi içerisinde 2 puan alır.
Almanya Fırsat Kartı Avantajları Nelerdir?
Almanya fırsat kartı avantajları, özellikle Avrupa’da vize almak isteyenler için son derece cazip imkanlara ev sahipliği yapıyor. Yurtdışında çalışmak isteyenler için bu uygulamanın vadettiği en önemli avantaj ise bürokratik engellerin daha kolay aşılmasıdır. Vize işlemlerinin aksine Chancenkarte almak isteyen adaylar, çok daha düşük düzeyde bürokratik engeller karşılaşır.
Almanya fırsat kart avantajları ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- 1 yıl süresince geçerlidir.
- Bürokratik olarak vize işlemlerine göre çok daha az uğraştırıcıdır.
- Herhangi bir teminat gerektirmez. Rahatlıkla Almanya’da çalışma fırsatlarından yararlanılabilir.
- En fazla 2 kez olmak kaydıyla tam zamanlı iş denemesinde bulunmak mümkündür.
- Diploma denkliğinin Almanya’da yapılmasına izin vermektedir.
- Başvurusu kabul edilenler Almanya’ya iş arama amacıyla gelmeleri durumunda haftada 20 saati geçmemek kaydıyla herhangi bir işte istihdam edilebilir.
Tüm bu avantajlardan anlaşılacağı üzere Chancenkarte uygulaması ile denklik sürecini tamamlamak için gerekli işlemler yapılırken, haftada 20 saat olmak kaydıyla istihdam olanaklarından faydalanmak mümkündür.
Kimler Almanya Fırsat Kartı Alabilir?
Almanya fırsat kartı, birçok meslek grubuna ve belli bir alanda deneyim elde etmiş kişilere cazip fırsatlar sunar. Bununla birlikte;
- Almanya’da daha önce yaşamış olanlar ya da Almanca bilgisi olanlar,
- 35 yaş altındakiler,
- Üniversite diplomasına sahip olanlar,
- En az 3 yıl mesleki tecrübe edinip, bunu SGK dökümü ile kanıtlayanlar
Avantajlıdır. Bu şartların karşılanması durumunda başvuru sürecini başlatmak mümkündür. Başvuru sürecinin ardından adayların Chancenkarte alıp alamayacağına ilişkin detaylar ise puanlama sistemi ile yapılır.
Almanya Fırsat Kartı Puanlama
Almanya fırsat kartı puanlama sistemi ise başvuruda bulunanın karşılaması gereken şartlara paralel olarak elde ettiği puanları ifade eder. Başvuru esnasında karşılanan kriterlere göre alınabilecek puanlar şu şekildedir:
1 Puan Alma Kriterleri
- Daha önce Almanya’da 5 sene yasal olarak ikamet etmiş olmak,
- 35-40 yaş aralığında olmak,
- Son 5 yıl içerisinde minimum 6 ay Almanya’da ikamet etmek,
- Almanya’ya yönelik iyi niyet mektubu
2 Puan Alma Kriterleri
- Son 5 yıllık süre zarfı içerisinde en az 6 ay Almanya’da ikamet etmek,
- Yeterli düzeyde Almanca dil becerilerine sahip olmak,
- 35 yaşından daha küçük olmak,
- Mesleki eğitim ya da diploma alınmasının ardından en az 2 yıl iş tecrübesi elde etmek
3 Puan Alma Kriterleri
- Çok iyi derecede Almanca bilmek,
- C1 seviyesinde İngilizce dil becerilerine sahip olmak,
- Son 7 yıllık dönem içerisinde 3 yıl SGK kaydıyla kanıtlanmış şekilde iş tecrübesine sahip olmak,