Almanya’da doktorluk Türk doktorları için revaçta olan bir konudur ve Türkiye’de Tıp Fakültesinde eğitim alan kişiler, mesleklerine Almanya’da devam edebilmektedir. Almanya Federal Hükümeti, Almanya’nın çeşitli bölgelerinde sağlık personeli istidam etmeye başlamış durumda. Bu bağlamda Almanya’da doktor, hemşire, anestezi teknikeri olarak çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Görevinize Almanya’da devam edebilmeniz için sizden, daha önceden belirlenmiş olan şartları ve dil yeterliliğini yerine getirmeniz beklenir.
Almanya’da doktor olarak çalışmalarda bulunabilmeniz için en az B2 seviye Almanca bilginiz olmalı. Bunun yanı sıra Tıp Fakültesi diploması, doktorluk yapabileceğinizi onaylayan sağlık raporu başta olmak üzere çeşitli belgeleri temin etmeniz gerekmektedir. İlgili kurumlara başvurunuzu yaptıktan ve başvurunuz olumlu bir şekilde onaylandıktan sonra doktorluk mesleğinizi Almanya’da icra edebilirsiniz. Peki Almanya’da doktorluk ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Her doktor, çalışmak için Almanya’ya gidebilir mi?
İçerik İndexi
Türk Doktorlar Almanya’da Çalışabilir mi?
Türkiye’de Tıp Fakültesinde eğitim almış kişiler, Almanya’nın farklı bölgelerinde doktor olarak çalışabilir. Pratisyen hekim, uzman hekim, başhekim olmak üzere doktorların tamamı; Almanya’da çalışma izni alabilmekte ve çalışma hayatlarına Almanya’da devam edebilmektedir. Almanya’da alınacak denklik, diplomanızın Almanya’da geçerli olmasını sağlayacaktır. Bu sayede Almanya’da Tıp Fakültesinden eğitim almış gibi bir statü kazanacaksınız.
Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?
Türk doktorlar, gerekli şartları sağlamaları durumunda Almanya’ya doktor olarak gidebilir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Almanya’da doktorluk, oldukça saygın mesleklerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra toplumdaki itibarı da son derece yüksektir. Son zamanlarda Almanya’da doktor sayısının yetersiz olduğu görülmektedir. Bu durum, Almanya’ya doktor olarak gitmenin çok daha kolay olmasını sağlar. Fakat başvuru işlemleri sırasında gerekli belgelerin temini ve bu belgelerin başvuru süresi içerisinde ilgili kurumlara ulaştırılması gerekmektedir.
Almanya’nın çeşitli bölgelerinde sağlık personeli istihdamı bulunmakta olup her branş için şartlar birbirinden farklıdır. Doktor olarak Almanya’ya gidecek kişilerin genel olarak şu şartları sağlaması beklenir:
- Tabipler Odası Meslek Titri belgesi
- Tıp Fakültesi diploması ve transkript
- Doktorluk yapılabileceğine ilişkin sağlık raporu
- T.C. Sağlık Bakanlığından alınan Doktorluk İcra belgesi
- Almanca bilgisi
- Kişinin hakkında soruşturma olmadığına dair beyan
Bu belgelerin her biri, Almanya’da doktorluk yapacak kişilerin temin etmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır.
Türkiye’de Tıp Fakültesinde eğitim gören kişilerin Almanya’da doktor olarak gitmesi çok daha kolaydır. Çünkü Türkiye’de Tıp Fakültesini bitiren öğrenciler TUS sınavına girer. Fakat TUS ya da benzeri bir sınav Almanya’da bulunmamaktadır.
Almanya’da Doktorluk için Gerekli Olan Almanca Seviyesi Nedir?
Doktorluk mesleğini Almanya’da sürdürmek istiyorsanız, bilmeniz gereken konulardan bir diğeri de Almancanız bulunmasıdır. Çünkü doktor olarak çalışacak kişilerde aranan niteliklerden bir diğeri de Almanca seviyesidir. En az B2 seviye Almanca sertifikaya sahip olmanız gerekmektedir. B2’den daha yükseği de olabilir fakat alt sınır B2’dir. Bunun yanı sıra Almanya’da tıp terimleri de Almanca olduğu için C1 seviye Almanca tıp diline hakim olmanız da son derece önemlidir.
Almanya’da doktorluk mesleği için elinizde bulundurmanız gereken dil sertifikasına, çeşitli dil sınavlarına girerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Girmeniz gereken dil sınavları TELC ve Goethe tarafından yapılan Almanca sınavlardır. İlgili sınava girip en az B2 seviyesinde bir sertifika elde etmeniz ve gerekli olan diğer şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.
Almanya’da Tıp Denkliği Nasıl Alınır?
Almanya’da tıp denkliği, Arztekammer olarak adlandırılan ve Türkçeye “Tabipler Odası” olarak çevrilebilen kuruma yapılan başvurularla alınır. Kurum, başvuru sırasında vermiş olduğunuz evrakları inceler. İnceleme tamamlandıktan sonra kurum tarafından sözlü sınav ve mülakata davet eder. Sözlü sınavdan geçer not almanız durumunda Türkiye’deki Tıp Fakültesi diplomanız için denklik almış olursunuz.
Çalışma İzni Almak
Almanya’da doktorluk için çalışma izninin alınması şarttır. Eğer Almanya’da oturmuyorsanız oturma izni de almanız gerekir. Çalışma izni alabilmek için iki farklı vize türünden herhangi birine başvuruda bulunabilirsiniz. Mavi kart ve standart vize olmak üzere iki tür vize bulunur. Mavi karta başvuruda bulunarak Almanya’da çalışma izni elde edebilirsiniz.
Meslek İzni Almak
Çalışma hayatına Almanya’da devam edecek doktorların meslek izni de alması gerekir. Bu izni alabilmeniz için aşağıdaki gibi sıralanan belgelere sahip olmanız şarttır:
- Pasaport
- Özgeçmiş
- Almanca dil bilgisi (B2/C1)
- Uluslararası doğum belgesi, nüfus kayıt örneği
- Sabıka kaydı olmadığını gösteren belge
Bu belgelerin tamamı, meslek izni alınabilmesi için gereklidir. Bu nedenle belgelerin zamanında temin edilmesi ve gerekli kurumlara ulaştırılması gerekir. Ayrıca eksik ve hatalı belge, meslek izni alınmasına engel teşkil edebildiği için belgelerin doğruluğu kontrol edilmelidir.
Doktor Olarak Almanya’da Çalışacak Kişilerin Bilmesi Gerekenler
Almanya’da doktorluk yapacak kişilerin bilmesi gereken pek çok husus bulunuyor. Bu hususların her biri, özellikle başvuru sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması adına son derece önemlidir. Bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Her doktor istediği bölümde ihtisas yapma hakkına sahiptir.
- 16 eyalette başvuru süreci farklı olduğu için hangi eyalet için başvuru yapılacaksa o eyaletin istediği şartlar takip edilmelidir.
- Almanya’da, Türkiye’de olduğu gibi TUS ya da benzeri bir sınav yoktur.
- İhtisas süreci içerisinde maaş, çalışan hakları başta olmak üzere birçok husus; yerli hekimlerinkine benzerdir.
- Almanya’da çalışan doktorlar, çalıştıkları hastaneleri değiştirme hakkına sahiptir. Çalıştıkları yer, uzmanlık süresine sayılır.
Gerekli şartları sağlamanız ve denklik almanız durumunda Almanya’da iş arama süreciniz başlayacaktır. Bu süreçte, Almanya’da istediğiniz şehirde iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Özellikle son zamanlarda Türkiye’de eğitimini tamamlayan ve Almanya’da doktor olarak çalışmak isteyen kişilerin kolaylıkla iş bulabildikleri gözlemlenmiştir. Bunun farklı nedenleri bulunmakta olup temel neden, Almanya’da sağlık personeline ihtiyacın artmış olmasıdır.