Uluslararası öğrencilerin yurtdışında üniversite eğitimi için en fazla tercih ettiği ülkelerden biri olan Almanya, özellikle teknik üniversitelerinde sunmuş olduğu yüksek standarttaki eğitim kalitesiyle, mühendislikte olduğu gibi mimarlık eğitiminde de markalaşmış bir ülkedir.
Büyük bir tarihi geçmişe sahip olan Almanya, sosyal, siyasal, kültürel gelişimini mimarisine de yansıtmıştır. Alman mimarisi, günümüze kadar hiç bozulmadan gelen, büyük katedralleri, tarihi şehir anıtları, sarayları, kaleleri, devlet binaları, opera salonlarının yanında Avrupa’nın en büyük en büyük ve en modern tren garları, Alman markası büyük şirketlere ait iş kuleleri, mühendislik harikası köprüleri, büyük alış veriş merkezleri, gösterişli stadyumlarıyla tarihi ve modernliği bir arada yansıtan çok üstün bir yapıya sahiptir.
İçerik İndexi
Almanya’da Mimarlık Eğitimi Veren Üniversiteler
Alman mimarlığının alt yapısı da Almanya’da mimarlık eğitimi veren üniversitelerden beslenmektedir.
Almanya’da Mimarlık alanında en iyi eğitimi, başta aralarında en iyi teknik dokuz (TU9) üniversitenin yer aldığı RWTH Aachen, TU Münih, TU Berlin ve Stuttgart Üniversitesi, TU Darmstadt, Karlsruhe ve Leibniz Hanover gibi ilk 100 sıralamasında olan üniversitelerin yanında, yaklaşık 80’e yakın farklı üniversite ve Uygulamalı Yüksekokullarda (Hochschule) sunulmaktadır.
Almanya’da Mimarlık Eğitimi Hangi Dilde Yapılmaktadır?
Almanya’da lisans seviyesinde mimarlık eğitimi veren üniversitelerin tamamı Almancadır. Mimarlık Yüksek lisans programlarında ise yine yaklaşık 100 program Almanca, yaklaşık 15 program ise İngilizce olarak sunulmaktadır.
Almanya’da Mimarlık Eğitimi Kaç Yıldır?
RWTH Aachen, TU Münih, TU Berlin ve Stuttgart Üniversitesi, TU Darmstadt, Karlsruhe gibi teknik üniversitelerde yer alan mimarlık eğitimleri lisans programlarında 6 dönemdir (180 kredi – 3 Yıl). Uygulamalı Yüksek Okullarda ise bu süre7 veya 8 dönemdir(210- 240 Kredi- 3.5 – 4 Yıl). Her iki şekilde de öğrenciler Bachelor of Arts (Bachelor of Arts) derecesiyle mezun olurlar. Bazı Yüksek okullarda 7- 10 dönemden oluşan, mimarlıkla mühendisliğin entegre edildiği programlar da sunulmaktadır (Bachelor (Bachelor of Engineering).
Mimarlık yüksek lisans programları ise 2 – 4 dönem arasında değişmektedir. Öğrenciler Master (Master of Science) ve Master of Arts (Master of Arts) derecesiyle mezun olurlar.
Almanya’da Mimarlık Eğitimine Başvuru Koşulları
Almanya’da mimarlık eğitimi (lisans) almak isteyen öğrencilerin genel olarak Almanya’daki üniversitelere başvuru koşullarını sağlamaları gereklidir.
Türkiye’den başvuru yapacak öğrencilerin Türkiye’de yapılan üniversiteye giriş sınavına katılmaları ve dört yıllık mimarlık eğitimi veren veya mimarlıkla aynı puan türünde yerleşilen (mühendislik gibi) bir programı kazanmış olmaları gereklidir. Özellikle son yıllarda uluslararası öğrenciler tarafından mimarlık, mühendislik gibi eğitimlerin daha çok tercih edilmesi nedeniyle üniversite sınavında elde edilen başarı sırasının önemi büyüktür. Dört yıllık bir fakülteyi kazanamamış ve 2 yıllık bir meslek yüksekokulunda okuyan veya mezun olan adayların kabul edilme olasılıkları dört yıllık bölümleri kazanan veya okumakta olanlara göre daha düşüktür.
Mimarlık eğitimi veren üniversitelere başvuru için diğer bir şart da Almanca dil yeterliliğidir. Adayların kesin kabul alabilmeleri için Almanca dil sınavlarından (TestDAF, Telc, Goethe, DSH gibi) yeterli skorları almaları gereklidir.
Lisans başvurularında lise not ortalaması yüksek lisans başvurularında ise lisans not ortalaması da dikkate alınan diğer bir etkendir. Mimarlık master programına başvuru yapacak adayların yine mimarlık lisans eğitimini tamamlamış olması önemlidir.
Üniversiteler adaylardan daha önce yapmış oldukları portföyle çalışmalarını da sunmalarını ister. Yine üniversitelerin büyük bir kısmında mimarlık için bazı çizim sınavları da yapılmaktadır.
Almanya’da Mimarlık Eğitimi Veren Üniversitelerin Ücretleri
Almanya’da mimarlık eğitimi veren üniversitelerin neredeyse tamamı ücretsizdir. 80’den fazla üniversiteden sadece 5-6’sında dönemlik 250 – 600 Euro arasında harç ücreti alınmaktadır.
Almanya’daki Üniversitelere Nasıl Başvurabilirim?
Almanya’daki üniversitelere başvuru süreci oldukça titiz ve dikkatli bir çalışmayı gerektirir.
- Sahip olduğunuz özellikler mimarlık eğitimine başvuru için yeterli mi?
- Mezun olduğunuz okul, not ortalamanız, kazanmış olduğunuz veya okumakta olduğunuz üniversite başvurunuz için yeterli olacak mıdır?
- Hangi seviyede Almanca biliyorsunuz? Seviyeniz başvurular için yeterli mi? Dil eğitimine ihtiyacınız var mı? En hızlı, en ekonomik nasıl Almanca öğrenebilirsiniz? Almancayı Türkiye’de mi Almanya’da mı öğrenmelisiniz?
- Dil kursları ücretleri ne kadardır? Nasıl kayıt olabilirsiniz?
- Hangi üniversitelere başvuru yapmanız daha doğru olur? İstemiş olduğunuz üniversiteye kabul alabilir misiniz?
- Vize alabilir misiniz? Vize için nasıl bir hazırlık yapılması gerekir? Gerekli belgeler nelerdir?
- Ön kabul, şartlı kabul, kesin kabul ne anlama geliyor. Hangisine ne zaman başvuru yapabilirsiniz? Üniversitelere hangi tarihlerde başvuru yapabilirsiniz?
- Nerede ve Nasıl konaklayacaksınız? Konaklama ve yaşam maliyetleri ne kadardır?
- Bloke hesap, garantörlük nedir? Nasıl yapılır?
- Sigorta yaptırmanız gerekiyor mu? Süresi ve kapsamı nasıl olmalı?
- Oturum uzatımı nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır?
- Almanca dil yeterlilik sınavları hangileridir, hangisinden kaç puan almanız gerekir?
- Dil sınavları için hangi kurslara ne zaman ve ne kadar süre başlamalısınız?
- Kaç üniversiteye başvuru yapabilirsiniz? Başvurular online mı? Posta ile mi teslim ediliyor.
- Üniversite eğitim ve başvuru ücretleri ne kadardır?
- Tüm süreçler ne kadar sürer? En erken ne zaman üniversiteye başlayabilirsiniz?
- Ders saydırma, dönem, sınıf atlama, lisans tamamlama mümkün mü?
ITEBS olarak, Almanya’daki üniversitelere başvuru yapmadan önce yukarıdaki sorular hakkında doğru ve güncel bilgilere sahibi olup üniversite kabulü almanızda tüm süreçlerde profesyonel destek sunmaktayız.