Almanya’da mühendislik yapmak isteyen Türk mühendisler, Almanca dil yeterliliği başta olmak üzere pek çok şartı yerine getirmek durumundadır. Almanya, kişisel gelişim ve kariyer gelişimi adına birçok imkanı bir arada sunar. Bunun yanı sıra ülkede mühendislik sektörü son derece gelişmiş bir seviyededir. Çalışma şartlarının iyi olması ve mühendislere ortalamanın üzerinde maaş verilmesi, Almanya’nın iyi bir kariyer adına tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alır. Peki Almanya’da mühendis olarak çalışmanın koşulları nelerdir, Almanca dil seviyesi ne olmalıdır?
Almanya Federal Devleti tarafından 1 Mart 2020 tarihinde Nitelikli İş Göçü Yasası kabul edilmiştir. Yasa, uzman çalışanların Almanya’ya çok daha kolay bir şekilde gitmesini ve ülkede çalışmasını mümkün kılar. Nitelikli meslek okulu mezunları, yüksek öğrenim görmüş vasıflı çalışanlar; yasa kapsamında yer alır.
Eğer Türkiye’de mühendislik eğitimi aldıysanız, İş Göçü Yasası ile Almanya’ya gidebilir, çalışma hayatına katılabilirsiniz. Güçlü bir mühendislik kültürünün yer aldığı Almanya, belirlediği şartları yerine getiren kişilerin Almanya’da mühendislik yapmasına imkan tanır.
Almanya’da Mühendis Açığı Var mı?
Genç nüfusta yeterli derecede artış görülmemesi ve yaş ortalamasının yükselmesi, Almanya’da genç çalışanlara olan ihtiyacın artmasına neden olur. Aynı zamanda ülkede üretimde artış meydana geldiğinden, üretim sürecinde yer alabilecek mühendislere ihtiyaç son derece fazladır. Ekonomisi güçlü ve gelişmiş bir ülke olan Almanya, son zamanlarda dünyanın farklı ülkelerinde eğitim gören mühendislerin çalışma izni almasını sağlar.
Farklı ülkelerden mühendislerin Almanya’ya gelmesi, ülkedeki kadro açıklarının kapatılmasına olanak tanır. Bu nedenle Almanya, bu konuya eğilmekte ve mühendislerin çalışma koşullarını iyileştirmektedir. Aynı zamanda mühendislerin kendilerini geliştirmesini ve kariyer hayatlarını istedikleri gibi yönlendirmesini sağlar.
Almanya’da Mühendis Olarak Çalışmanın Koşulları Neler?
Her ülkede olduğu gibi Almanya’da da çalışmak için yurt dışından ülkeye gelecek olan kişilerin birtakım şartları yerine getirmesi zorunlu tutulur. Bu şartlar, sektörden sektöre değişiklik gösterir. Dolayısıyla Almanya’da mühendislik için yerine getirilmesi gereken şartların bulunduğunu belirtmek mümkündür.
Eğer mühendislik kariyerinize Almanya’da devam etmek istiyorsanız, şu şartları yerine getirmeniz gerekir:
- Almanca dil becerisi (Goethe-Zertifikat, TestDaf, DSH vb. dil sertifikaları alınabilir.)
- Oturum izni
- Mühendislik için yeterlilik
- Akademik nitelikler
- Almanca Dil Becerisi
Yurt dışında çalışmak isteyen kişilerin, ülkenin ana dilini belirli bir seviyede bilmesi şarttır. Bu durum Almanya’da mühendislik için de geçerlidir. Türkiye’de mühendislik alanında yer alan bölümlerin herhangi birinden mezun olduysanız, dil şartı başta olmak üzere pek çok şartı karşılayıp Almanya’ya gidebilirsiniz.
Almanya’da uluslararası faaliyetlerde bulunan şirketlerden bazıları İngilizceyi temel alır. Fakat çoğunlukla Almanca tercih edildiğinden, Almanya dil becerilerinin sertifikalandırılması gerekmektedir. Almanca seviye minimum B2 olmalıdır. B2 üzerinde dil seviyesine sahip kişiler de Almanya’da mühendis olarak çalışabilir.
Goethe-Zertifikat, TestDaf, DSH gibi dil sınavlarına girilebilir ve istenilen puan alınabilir. Almanca bilmek, ülkede çok daha rahat bir şekilde çalışmayı olanaklı hale getirecektir. Hem ülkeye hem de çalışma hayatına entegrasyon kolaylaşacaktır. Ayrıca Almanca biliyor olmak, istihdam olanaklarını da arttıran bir durumdur.
Çalışma Vizesi ve Oturum İzni
Çalışma vizesi, Türk mühendislerin Almanya’da yasal bir şekilde çalışmasını sağlar. Bunun yanı sıra Almanya’da ikamet ediyor olmak için oturum izni alınmalıdır. Bu nedenle Türk mühendisler, Almanya’da çalışacakları kurumu daha önceden belirlemelidir. Bir çalışan ile anlaşan işveren, çalışma vizesi için başvuru sürecini başlatır.
Çalışma vizesi alabilmeniz için geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerekir. Bunun yanı sıra akademik niteliklerinizi kanıtlamalı, iş sözleşmenizi yapmalı, Almanca dil yeterliliğinizi sertifikalandırmalısınız. Türkiye’de bulunan Alman Büyükelçiliği’ne veya konsolosluğa başvuruda bulunabilirsiniz.
Mühendislik için Yeterlilik
Nitelikli çalışanları zorunlu kılan mühendislik vb. alanlarda yeterliliğin kanıtlanması son derece önemlidir. Almanya’daki yetkili kurumlar arasında bulunan Yabancı Eğitim Merkez Ofisi, Türk mühendislerin niteliklerini tanıma noktasında çalışmalar gerçekleştiren bir kurumdur. Yeterliliklerin tanınması için çeşitli koşulların yerine getirilmesi gerekir.
Akademik transkript, ayrıntılı bir özgeçmiş, sahip olunan sertifikalar ile birlikte başvuru gerçekleştirmeniz halinde, mühendislik için yeterlilikleriniz değerlendirilir. Sonucun olumlu olması, bu adımın tamamlanması anlamına gelir. Böylelikle Almanya’da mühendislik alanında çalışmalarda bulunarak istediğiniz gibi bir kariyer oluşturabilirsiniz.
Akademik Nitelikler
Mühendislik alanında eğitim görmek, Almanya’da mühendislik için yerine getirilmesi gereken şartlardan bir diğeridir. Üniversite eğitimi ile elde edilen derecenin, Alman mühendislik derecesiyle eşdeğer olması oldukça önemlidir. Akademik nitelikler kapsamında, mühendis olarak Almanya’da çalışacak kişilerin başvuru sürecinde akademik transkriptlerini ilgili kuruma sunması gerekir.
Almanya’da Mühendislerin Çalışma Koşulları Neler?
Ülkede çalışan mühendislerin gelir düzeyi oldukça iyidir. Bunun yanı sıra çalışma koşullarının da iyi olduğu bilinir. Genellikle haftalık 38 ila 40 saat çalışır. 40 saat üzerinde çalışılması durumunda fazla mesai ücreti ödenir. Aylık gelirin iki katı ile çarpılarak mesai ücreti ödenir. Resmi tatiller başta olmak üzere yıl içerisinde çeşitli tatil günleri de katıldığında, bir mühendis yaklaşık 2 ay tatil yapar.
Belirtilen çalışma koşulları, özellikle son zamanlarda Türklerin Almanya’da mühendislik alanında çalışmasına olanak tanır. Almanya tarafından belirlenen şartları eksiksiz bir şekilde karşılayan Türk mühendisler, ülkede çalışma şansına sahip olacaktır.
Almanya’da Mühendisliğin Avantajları Neler?
Mühendis olarak Almanya’da çalışacak kişilerin elde edeceği kazanımlar son derece fazladır. Bu kazanımlardan en dikkat çekenlerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- Almanya, mühendislere geniş kariyer olanakları sunar. Ülkede gelişen mühendislik sektörü, pek çok alanı kapsadığından mühendislerin istihdam edilme oranı son derece yüksektir.
- Ülkede mühendislik sektörü, uluslararası iş birliği ile gelişmektedir. Bu durum, farklı ülkelerde bulunan uzmanlarla iş birliği yapılmasını mümkün kılar.
- Almanya’da, teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiği için Türk mühendisler, teknolojik araçları ve yenilikçi yöntemleri kullanarak çalışmalarını efektif bir şekilde sürdürebilir.
- Profesyonelliği temel alan Almanya’da mühendislik, çalışanların bu kültür içerisinde yetişmesini sağlar.